Zelfreflectie met het zandlopermodel

In onze trajecten bij multinationals of lokale gemeenten maken we regelmatig gebruik van het zandlopermodel om op een snelle en diepgaande manier te reflecteren. Zelf of samen met collega’s.

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling, vooral voor executives en leiders die een grote impact kunnen maken op hun organisatie en omgeving. Een effectief middel om zelfreflectie te bevorderen is het zandlopermodel, waarbij je de tijd neemt om te reflecteren op de context waarin je leeft en werkt, je eigen sterke punten en zwaktes, en de uiteindelijke impact die je kunt maken.

Context
Laten we eerst kijken naar de context waarbinnen je leeft en werkt. Als leider heb je invloed op deze context, en het is belangrijk om bewust te zijn van hoe je keuzes en handelingen deze context kunnen beïnvloeden. Door zelfreflectie kun je bijvoorbeeld inzien hoe je leiderschapsstijl anderen beïnvloedt, en of je misschien bepaalde gewoontes of aannames hebt die belemmerend werken voor jou en je team.

Jij
Ten tweede is het belangrijk om te reflecteren op je eigen sterke punten en zwaktes. Door zelfbewust te zijn van je valkuilen en knelpunten, kun je gerichte stappen zetten om jezelf te verbeteren en te groeien. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde vaardigheden verder ontwikkelt, of dat je werkt aan je emotionele intelligentie of communicatievaardigheden.

Impact
Tot slot hebben we de uiteindelijke impact die je kunt maken. Als leider heb je de mogelijkheid om een grote impact te hebben op je team, organisatie en omgeving. Door zelfreflectie kun je inzien hoe je deze impact kunt maximaliseren, en welke stappen je kunt zetten om deze impact te vergroten.

Het zandlopermodel is een krachtig middel om persoonlijke groei te bevorderen en een grotere impact te maken. Hoe sterker je bent als leider, hoe meer impact. Door bewust te zijn van je context, je eigen sterke punten en zwaktes, en de resultaten die je kunt bereiken, kun je gerichte stappen zetten om te groeien en beter te worden in je leiderschap.

Inspiratie

Meer